Hvordan kan jeg få jobb som digital markedsfører?

Sist oppdatert Januar 2020.

Hvis du leser dette har du et ønske om å jobbe (mer) med digital markedsføring og er kanskje enten:

  • Student eller tidlig i karrieren og har bestemt deg for en retning
  • Et stykke ut i karrieren men vil omstille deg
  • Involvert i markedsføring men vil fokusere mer på den stadig mer digitale hverdagen.

Du jobber kanskje med helhetlig strategisk tenking innenfor markedsføring, eller er mer fokusert på enkelte kanaler, som for eksempel:

  • SEO
  • PPC (Adwords)
  • Sosiale medier (SoME)
  • Epostmarkedsføring
  • Marketing automation

Kanskje står du fast fordi du kommer deg ikke inn på arbeidsmarkedet innen fagfeltet, vil fokusere mer digital men vet ikke helt hvor du skal begynne, eller fordi du ikke er markedsfører, men må utvikle mer kompetanse innenfor din bedrift.

Første steg for å komme i gang med digital markedsføring

For å ta min egen historie først. Jeg var ferdigutdannet med bachelor i markedskommunikasjon fra BI i 2006. Frem til 2012 jobbet jeg med mye forskjellig, blant annet salg og konferanser, men i en alder av 32 i 2012 bestemte jeg meg for å dra til Australia for å ta master’n i markedsføring.

I en alder av nesten 34 i 2014, dro jeg til München for å bli intern i digital markedsføring. I dag har jeg ledet flere team i London og oppnådd sterke resultater i alt fra små start-ups helt opp til børsnoterte selskaper (FTSE). Det er aldri for sent, det er aldri for tidlig, det handler bare om vilje til å gjøre det som kreves.

Moralen i denne korte historien er at mange trenger å gjøre noe som føles litt risky eller vanskelig for å komme i gang. Uansett alder, min første anbefaling er å ta kontakt med folk som driver med markedsføring, f.eks meg, på LinkedIn eller i andre kanaler, samtidig som du begynner å søke på jobber for å se hvordan du ligger an.

Har du økonomisk mulighet til det anbefaler jeg at neste steg er å vurdere et internship. Ja, det kan oppleves litt flaut å være intern over 30 (og mange av dere som leser vil være vesentlig yngre), men det er verdt det for å nå målet ditt. Hvis du er under 25 skal du bare hive deg på første og beste så snart du har muligheten.

Ta gjerne kontakt for tips og råd om hvordan du skal gå frem.

Hvilke digital markedsføringskanaler bør jeg spesialisere meg i?

Som nevnt over er det flere kanaler du kan fokusere på. Grunnleggende bør du også se på fagfelt som markedsstrategi, overtalelse, og data-analyse. Er du kreativt anlagt kan design- og programmeringsferdigheter også være noe du kan fokusere på for å ha et litt bredere ferdighetsfelt.

Generelt er min anbefaling å ha en grunnleggende forståelse av alle kanaler slik at du kan utføre enkle oppgaver i dem, samtidig som du finner minst en, kanskje to, spesialiseringsområder.

For ordens skyld, med kanaler mener jeg f.eks søkemotoroptimalisering (SEO), betalt søk i form av Google Ads, betalt markedsføring i sosiale medier, influensermarkedsføring, epostmarkedsføring, innholdsproduksjon, digital PR, automatisering og analyse med verktøy som Google Analytics.

Hva er den beste ferdigheten eller kanalspesialisering for å ha best mulighet på jobbmarkedet?

Det korte svaret er den du kan bli god i. For å bli god kreves det tidsinvestering som igjen krever motivasjon. Derfor der den beste vinklingen å begynne å sette seg inn i de områdene som kommer mest naturlig for deg, rett og slett fordi det er størst sjanse for at du faktisk gjennomfører hvis du trives med det du driver med.

Hvis jeg skal konkludere basert på egen erfaring, så vil min sterkeste anbefaling være å komme i gang med EN kanal og bygge opp ekspertise i denne kanalen. Det tar 1-2 år med solid fokus og arbeidserfaring å bli virkelig god i en kanal. Når du har bygget ekspertise i en kanal, har du allerede lært deg hvordan du bygger ekspertise, og to logiske slutninger vil gjøre det lettere for deg å ta sjansen på én kanal:

  • Du koster bare ett til to år å bli meget god i en kanal hvis du investerer nok tid og innsats. Hvis det viser seg at det ikke er din favorittkanal å jobbe med eller du føler det ikke er det beste karrierevalget, så har du kun “tapt” to år.
  • Når du har bygget opp ekspertise i en kanal, er du allerede “i gamet”, så det er vil være vesentlig lettere for deg å bygge ekspertise i en annen kanal som du har mer tro på eller som passer deg som person bedre.

Jeg tar her forbehold om du har en grunnleggende forståelse av markedsføring som konsept. Hvis ikke bør fokuset være grunnleggende konsepter innenfor faget.

Hvordan få resultater som markedsfører?

Først og fremst må du selvsagt utvikle ferdighetene i en kanal. Det er primæranbefaling for deg som er i ferd med fokusere mer på digital markedsføring.

Min andre anbefaling er å lære deg å tenke som en growth hacker. Se på markedsføring som en salgstrakt (sales funnel). For et par år siden laget jeg denne til en presentasjon. Dette er et eksempel på helhetlig tenkning innenfor digital markedsføring:

pål-erik-waagbø-no-marketing-funnel

Hvis du i din bedrift tegner deg en slik fremstilling av en mulig kundereise, så vil du se at hvis du finner ut hva det koster å anskaffe trafikk fra hver kilde, og hvor mye hver kanal konverterer, så vil du over tid kunne danne deg hypoteser om hvilke kanaler som genererer resultater. Dette må ses i forhold til hvor mye du tjener per salg.

Du må altså sørge for at CPA (cost per acqusition – kundeanskaffelseskost) er mindre enn CLV (customer lifetime value – hvor mye en kunde bruker på deg i hele livssyklusen). Dette gjør du i form av forskjellige strategier, taktikker og optimaliseringsjusteringer i hver kanal.

Å se på denne salgstrakten når du vurderer hvilken kanal du først vil fokusere på, vil la deg forstå på et mer strategisk nivå hvordan din kanal bidrar til bedriftens suksess.

Jeg anbefaler å lese jevnlig på sider som Reforge og Think With Google.

Når jeg kommer hjem fra jobb vil jeg de fleste dager benytte ca en time på å lese meg opp på de siste trendene og å diskutere med andre markedsførere verden rundt. Det kreves litt ekstra investering for å bli god, men det er verdt det. Jeg lover.

Grunnen til at denne nettsiden eksisterer er faktisk fordi jeg ønsker å dele kunnskap og å diskutere med andre markedsførere, så ta gjerne kontakt.

Jeg håper jeg har gitt deg noe å tenke på slik at du kan utvikle karrieren din som digital markedsfører. Hvis du har spørsmål eller kommentarer hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet under. Er det f.eks noe denne artikkelen mangler som du vil at jeg skal legge til?

Flere artikler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *